Metropolitan-operan ställer in

De två sista operorna på bio ställs in i vår

Här är Metropolitans officiella uttalande:

På grund av Corona-viruset har Metropolitan-operan idag beslutat att man ställer in de två sista direktsändningarna på bio i vår, liksom samtliga föreställningar på scen resten av säsongen, som slutar 9 maj 2020.

- Detta är ett förfärligt beslut, men i detta läge fanns inget annat för oss att göra. Vi tackar vår lojala publik, och gör vårt bästa för att stötta vår personal under denna mycket svåra tid. Vi ser fram emot att få återförenas med er alla i höst till den nya säsongen, säger Mets chef Peter Gelb.

Mets fackanslutna heltidsanställda har erbjudits lön t o m mars månads slut, med sjukförsäkring gällande under hela krisen. De mer högavlönade medarbetarna i den administrativa staben på företaget går ner i lön, och Peter Gelb själv avstår sin lön helt och hållet.

En nödkampanj för att få in finansiering dras igång för att hantera den stora förlusten med förlorade biljettintäkter och andra intäkter, på grund av inställda föreställningar och biografsändningar. 

- Pengarna vi arbetar med att få in ska användas för att hjälpa till att säkerställa operahusets återkomst, så att våra artister återigen kan uppträda i vårt hus, säger Peter Gelb.

Met fortsätter att på sin hemsida gratis streama operarepriser ur sitt arkiv av tidigare livesändningar på bio. Programmet för ”Nightly Met Opera Streams” uppdateras varje vecka på Mets hemsida.

- Hela nästa vecka blir det Wagner-operor, med passande teman kring förstörelse och upprättelse, avslutar Peter Gelb.

Här är operasäsongen 2020-2021 från Met i New York

Det är många som väntar och nu kan vi äntligen presentera den nya säsongen av opera på bio från Met i New York. Biljetterna släpps den 25 maj, men redan i april blir det möjligt att se på vilka biografer föreställningarna kommer att visas.

Sverige är mångdubbelt aktuellt den kommande säsongen med livesändningar på Folkets Hus och Parkers biografer från Met i New York. Våra egna stjärnor NINA STEMME och PETER MATTEI gör storroller, Göteborgs Symfonikers tidigare chefsdirigent GUSTAVO DUDAMEL begår Met-debut vid en livesändning, och Polarprisvinnaren ANNA NETREBKO gör två huvudroller.

Säsongen innehåller tre operor till hösten 2020 och sju som visas 2021. Av dessa är fyra nya uppsättningar: AidaTrollflöjtenDon Giovanni och Dead Man Walking. Teatergeniet IVO VAN HOVE gör två av dem. I sin Met-debut regisserar han både Don Giovanni och den moderna operan Dead Man Walking (skriven 2000).

I nuläget vet vi inte då biljetterna släpps.

AIDAVerdi – ny uppsättning
10 OKTOBER 2020

TRUBADURENIl trovatore – Verdi
7 NOVEMBER 2020

FIDELIOBeethoven
12 DECEMBER 2020

TROLLFLÖJTENDie Zauberflöte – Mozart – ny uppsättning
16 JANUARI 2021

ROMEO OCH JULIARoméo et Juliette – Gounod
30 JANUARI 2021

DON GIOVANNIMozart – ny uppsättning
27 MARS 2021

DEAD MAN WALKINGHeggie – ny uppsättning – första gången på Met
17 APRIL 2021

KVINNAN UTAN SKUGGADie Frau ohne Schatten – Richard Strauss
24 APRIL 2021 

NABUCCOVerdi
8 MAJ 2021

PIRATENIl pirata – Bellini
22 MAJ 2021

Med reservation för ändringar.